داستان قبرستان ارامنه تلو و تنها قبری که سالم مانده است

زیبا ایزدی، شهروندخبرنگار، تهران: بالای همه قبرها علامت صلیب نصب شده است؛ اما هیچ‌کدام از قبرها سنگ یا نشانه و نوشته دیگری ندارند. این‌جا آرامستان ارامنه روستای «تلو» است. این قبرستان در شمال شرقی تهران و حوالی چند کیلومتری روستای تلو قرار گرفته است. روستایی که گفته می‌شود، ۲۰۰ سال قدمت دارد و بیشتر ساکنانش در گذشته از ارامنه بوده‌اند.

چینش این آرامستان به گونه‌ای است که از هر طرف نگاه کنی، صلیب‌های آهنی زنگ زده را بالای قبرها می‌بینی، قبرهایی که رویشان سنگین نیست و با سیمان پوشانده شده‌اند. گفته می‌شود، حدود ۸۰ سال است که دیگر مراسم تدفین در این قبرستان انجام نمی‌شود و این قبرها قدمتی نزدیک به یک قرن دارند.

یکی از ساکنان این منطقه می‌گوید: «تا چند سال پیش همه قبرها سنگ داشتند و مشخصات متوفی به زبان ارمنی روی آن‌ها حک شده بود؛ اما انگار یک شب گروهی ناشناس به اینجا ریخته‌اند، سنگ‌ها را شکسته بودند و حتی برخی قبرها را کنده بودند.

فردای آن روز اهالی روستا استخوان‌های بیرون آمده از خاک را دوباره دفن کرده‌اند و روی آن‌ها را با سیمان پوشانده‌اند.» فقط یک قبر در این آرامستان سالم مانده است. البته سنگ روی آن قبر هم شکسته است؛ اما نوشته‌های روی قبر به زبان ارمنی هنوز هم مشخص است.

صاحب قبر تنها ۳۵ سال عمر کرده است. سال ۱۹۰۰ به دنیا آمده و از سال ۱۹۳۵ مصادف با سال ۱۳۱۴همین‌جا زیر این خاک خفته است.

اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اطلاعات منتشر شده در سایت آگاه شوید

دیگر خبرها

اخبار

فاروق فرساد؛ روحانی اهل سنت که قربانی قتل‌های زنجیره‌ای شد

«شب‌ ۲۸بهمن‌ماه سال ۱۳۷۴ مصادف با ۲۷رمضان ۱۴۱۶هجری قمری بود؛ تازه افطار کرده بود که به دوستانش می‌گوید: می‌روم از بقالی نزدیک مسافرخانه، مسواک بخرم و برمی‌گردم. او رفت ولی، دیگر برنگشت! محلی‌ها که او را می‌شناختند، گفته بودند: چند نفر با لباس شخصی او را سوار اتومبیلی کردند و بردند. اواخر شب، دوستانش پیکر او را در یکی از کوچه‌های خلوت اطراف همان مسافرخانه پیدا می‌کنند. به دیوار تکیه داده شده و در همان حال رها شده بود. [ماموران امنیتی] او را با تزریق آمپول هوا شهید کرده بودند. دو روز بعد از آن هم در قبرستان «ئاساوله» شهر سنندج، به خاک سپرده شد.»
این بخشی از روایت یکی از شاگردان «ماموستا فاروق فرساد» از قتل این روحانی برجسته اهل تسنن ایران در گفت‌وگو با ایران‌وایر است.

درباره ما

در این وبسایت اطلاعات مربوط به ادیان و مذاهب ایران گردآوری شده ودر درسترس شما قرار دارد. با مراجعه به فهرست و گزینه‌های سایت، به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد. 

© Copyright Off-Centre Productions 2021