نهادهای قضایی در موارد بسیاری برای توجیه احکام سنگینی که صادر میکنند، اتهامات بیاساسی را ملاک قرار میدهند که توسط نهادهای امنیتی مطرح میشود. قاضی دادسرای رشت هم بدون ارائه سند و مدرکی در مورد احمد سرپرست، ایوب رضازاده و مرتضی حاجب مشهودکاری نوشته است: «عقاید این فرقه به نوعی از زیرشاخههای شیطانپرستی است.»
تفتیش عقاید در قانون اساسی ایران ممنوع است؛ ولی نهادهای امنیتی و قضایی همچنان به آن ادامه میدهند. این در حالی است که مقامات ایران بارها تاکید کردهاند، کسی را برای داشتن عقیدهای مشمول مجازاتهای قضایی نمیکنند.
سعید دهقان با تاکید بر ممنوعیت تفتیش عقاید میگوید: «من فکر میکنم در ایران بسیاری از مواد قانونی بر ضد خودشان و حتی ضد امنیت کشور عمل میکنند. وقتی مقامات قضایی امنیت نظام جمهوری اسلامی را بر امنیت کشور ارجح میدانند، امنیت شهروندان را از بین میبرند، امنیت جامعه را از بین میبرند و همین یعنی ایجاد ناامنی در سطح کشور. یعنی در چارچوب همین قوانین نیمبند موجود هم پایبندی به اصول قانون وجود ندارد. اصل نهم قانون اساسی صراحتا میگوید، در جمهوری اسلامی آزادی و استقلال و وحدت و تمامیت ارضی کشور از یکدیگر تفکیکناپذیرند و حفظ آنها وظیفه دولت و آحاد ملت است.»
او میافزاید: «هیچ فرد یا گروه یا مقامی حق ندارد به نام استفاده از آزادی، به استقلال سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی و تمامیت ارضی ایران کمترین خدشهای وارد کند و هیچ مقامی حق ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادیهای مشروع را، هر چند با وضع قوانین و مقررات، سلب کند. در حالی که ما شاهد هستیم، قانونگذار میآید تغییراتی در ماده ۵۰۰ مکرر ایجاد میکند که مطابق آن بیش از آنچه بود، میشود به منافع ملی صدمه وارد کرد.»