
آغاز محکومیت همایون خانلری، هنرمند تئاتر و شهروند بهایی در رشت
روز پنجشنبه ۶مهر۱۴۰۲ «همایون خانلری» شهروند بهایی ساکن رشت، خود را جهت اجرای حکم به زندان لاکان رشت معرفی کرد.
این شهروند بهایی به دو سال و یک روز حبس تعزیری محکوم است.
غروب روز سهشنبه ۲۴مرداد۱۴۰۲ ماموران امنیتی «نیوشا بدیعی ثابت»، روانشناس بهایی و فعال حقوق کودک را در هنگام برگزاری یکی از کارگاههای مهارتهای زندگی در بابل دستگیر کردند. او از آن زمان تاکنون تحت بازداشت است.
***
نیوشا بدیعی ثابت در ۳۱شهریور۱۳۶۴ در شهر کرمان در خانوادهای از پیروان آیین بهایی به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کرمان گذراند. پس از اخذ دیپلم سرنوشت نیوشا مانند سایر همنسلان بهایی خود محرومیت از تحصیلات دانشگاهی در ایران بود. اما این محرومیت، پایان تحصیلات او نبود.
نیوشا تحصیلات خود را در موسسه آموزش عالی بهاییان ایران ادامه داد. اوموفق به کسب مدرک کارشناسی و در پی آن، کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی مشاوره از موسسه مذکور شد.
او پس از پایان تحصیل به عنوان مشاور پیش از ازدواج و مشاور خانواده، کودک و نوجوان فعالیت میکرد. همچنین به برگزاری کارگاههایی در زمینه تربیت جنسی کودکان و مهارتهای زندگی (ارتباط بدون خشونت) مشغول بود.
نیوشا عاشق کودکان است و بیشتر فعالیتها و مطالعات وی حول محور این رده سنی است. کتاب «روایت درمانی» حاصل تحقیقات و تجربههای او در زمینه کمک به کودکان آسیبدیده است.
این اثر، با ارائه راهکارهایی تاثیرگذار به درمان روانی کودکانی کمک میکند که به دلیل داشتن زندگی پر فراز و نشیب، عزت نفس و امید به زندگی خود را از دست دادهاند. کتاب مذکور توسط انتشارات زرین دانشمند منتشر شده است.
موسسه آموزش عالی بهاییان از سوی جامعه بهایی ایران برای جوانان بهایی محروم از تحصیلات دانشگاهی تاسیس شده است. در ابتدا، اساتید و مربیان اخراجی بهایی تدریس به جوانان را به عهده داشتند اما به مرور زمان، تعدادی از اساتید خارج از کشور هم به کادر علمی موسسه ملحق شدند.
موسسه آموزش عالی بهاییان ایران، غیررسمی ولی با اطلاع دولت بود. با این حال، چندین مرتبه اساتید موسسه دستگیر و کلاسهایش مورد هجوم قرار گرفتند.
اگر چه دولت ایران مدرک این موسسه را معتبر نمیداند ولی دهها دانشکده در سراسر دنیا مدرک آن را معتبر دانسته و فارغالتحصیلان موسسه آموزش عالی بهاییان را در مراتب بالاتر تحصیلی دانشگاه خود پذیرفتهاند.
بعد از زلزله بم، نیوشا داوطلبانه برای کمک به کودکان زلزلهزده عازم آن منطقه شد. او بیشتر فعالیتش در مهد کودکی در روستای بروات (از توابع بم) بود. در آن زمان، تعدادی از بهاییان که برای کمک به زلزلهزدگان رفته بودند، توسط وزارت اطلاعات دستگیر شدند.
یکی از بازداشتشدگان، نیوشا بود. این افراد متهم به اقدام علیه امنیت داخلی از طریق ترویج بهاییت شدند. دادگاه انقلاب بم همگی بازداشتشدگان را به زندان محکوم کرد در حالی که هیچ سندی مبنی فعالیت تبلیغی یا بهایی شناخته شدن آنان در مناطق زلزلهزده در دادگاه ارائه نشد.
بر اساس رای صادره، نیوشا بدیعی ثابت به یک سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدیدنظر به یک سال حبس تعلیقی تبدیل شد.
در اواخر مرداد ماه امسال، نیوشا برای برگزاری کارگاه مهارتهای زندگی و ارتباط بدون خشونت از محل سکونت خود در تهران به بابل سفر کرد.
در ۲۴مرداد، ماموران وزارت اطلاعات به محل برگزاری یکی از جلسات کارگاههای آموزشی که در منزل مسکونی فردی بوده، یورش برده و نیوشا بدیعی ثابت را بازداشت میکنند. در پی این حمله، موبایل و لپتاپ صاحبخانه هم توقیف شد.
بیش از سه هفته است که نیوشا بدیعی ثابت بازداشت شده است. او را به زندان مرکزی بابل انتقال دادهاند. با این حال، تاکنون با وجود درخواستهای مکرر خانوادهاش به آنان اجازه ملاقات با دخترشان داده نشده است. طی این مدت، او دو تماس کوتاه تلفنی داشته که آخرین مورد، تماس کوتاه او با مادرش پس از ۱۶ روز بیخبری بوده است.
علیرغم اینکه با همه حاضرین و خانوادههای شرکت کننده در کارگاه آموزشی صحبت کردهاند و هیچکدام شکایت یا نارضایتی از نیوشا نداشتهاند، پروندهای برای او در شعبه دوم دادگاه انقلاب بابل تشکیل شده است.
اتهامات نیوشا بدیعی ثابت، همان اتهامات مشخصی است که قوه قضاییه جمهوری اسلامی در سالهای گذشته علیه بهاییان بازداشتی مطرح کرده است: اقدام علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام.
داستان نیوشا بدیعی ثابت روایت تکراری از چند دهه برخورد نظام قضایی ایران با شهروندان بهایی است. در جمهوری اسلامی هر نوع اقدام خیرخواهانه یا فعالیتی در جهت بهسازی وضعیت مردم کشور اگر توسط شهروندی بهایی انجام گیرد، به تبلیغ آیین بهایی تعبیر شده و متعاقبش، فرد بهایی بازداشت و زندانی میشود.طبق آخرین خبر، در روزهای گذشته نیوشا بدیعی ثابت چندین تماس تلفنی با خانواده اش داشته است.
روز پنجشنبه ۶مهر۱۴۰۲ «همایون خانلری» شهروند بهایی ساکن رشت، خود را جهت اجرای حکم به زندان لاکان رشت معرفی کرد.
این شهروند بهایی به دو سال و یک روز حبس تعزیری محکوم است.
مولوی عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، کشتار معترضان در این شهر در روز ۸ مهر سال گذشته را اتفاق تلخی توصیف کرد که جایی در جهان پیش نمیآید.
او در خطبههای نماز جمعه روز ۷ مهر زاهدان گفت: «به سالگرد جمعه خونین در مهرماه سال گذشته رسیدیم. برای مردم ما و همه کسانی که در جهان وجدان بیدار و آزادگی دارند، اتفاق تلخی بود. این اتفاق هیچ جای دنیا پیش نمی آید. بیش از صد نفر کشته شدند و حدود سیصد نفر زخمی شدند.»