تا پیش از تاریخ صدور بیانیهی وزارت اطلاعات، بازداشت شش شهروند بهایی در شهرهای تهران، کرج، مشهد و اصفهان تایید شده است. خبر دستگیری یک بهایی دیگر هم در تهران، پس از دو هفته بازداشت منتشر شد.
در مجموع هفت شهروند بهایی تا ۸مهر ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدهاند. البته این احتمال هم هنوز وجود دارد که به دلیل قطع بودن اینترنت، یا نگرانی خانوادهها از اعلام خبر بازداشت همسر یا فرزندشان، بهاییان دیگری هم دستگیر شده باشند.
«سیروس ذبیحی مقدم»، «سپهر ضیایی»، «پیام ولی»، «آرش زمانی»، «ارمغان ذبیحی مقدم»، «عنایتالله نعیمی» و «آیدا راستی قلاتی»، هفت شهروندان بهایی هستند که دستگیری آنها تا ۸مهر خبررسانی شده است. آرش زمانی و ارمغان ذبیحی، زوج جوان بهایی هستند که در نیمه شب ۲مهر، در منزل شخصیشان در تهران دستگیر شدند.
روز بعد، سه بهایی دیگر به نامهای سیروس ذبیحی (پدر ارمغان)، سپهر ضیایی و پیام ولی، به طور همزمان به ترتیب در شهرهای مشهد، تهران و کرج بازداشت شدند. پیام ولی در زمان دستگیری مورد ضرب و شتم قرار گرفت. عنایتالله نعیمی و آیدا راستی، دو شهروند بهایی دیگر هستند که در تاریخ ۶مهر بازداشت شدند.
پس با فرض این که فقط هفت بهاسی تا زمان انتشار بیانیه وزارت اطلاعات دستگیر شدهاند، به بررسی بند چهار اطلاعیه مذکور میپردازیم.
در بیانیه ذکر شده که «سربازان گمنام امام زمان» یا همان کارکنان وزارت اطلاعات، سه تن از سران بهایی -بدون ذکر نام- را دستگیر کردهاند. در بین هفت بهایی بازداشت شده، سه تن از آنها به نامهای سیروس ذبیحی مقدم، عنایت الله نعیمی و سپهر ضیایی بالای سن ۶۰ سال هستند. طی اطلاعات به دست آمده دو تن از ایشان سابقهی چند دوره حبس به دلیل اعتقادات مذهبی در دهه ۶۰ و ۷۰ را دارند. هر کدام از این سه تن، اشخاص شناخته شدهای در بین بهاییان شهرهای خودشان هستند.
با این توصیفات، شاید منظور وزارت اطلاعات از بازداشت سران بهایی، این سه تن است. هر چند بر اساس تحقیقات انجامشده، این سه تن برای بهاییان ساکن در شهرهای دیگر ایران ناشناختهاند.
این نکته هم یادآوری میشود که در ۹مرداد ماه سالجاری، وزارت اطلاعات در یک یورش همگانی به منازل دهها شهروند بهایی در شهرهای مختلف ایران، تعدادی از شهروندان بهایی را دستگیر کرد. در بین بازداشت شدگان، سه تن از مدیران سابق جامعه بهایی ایران، به نامهای «فریبا کمال آبادی»، «مهوش ثابت» و «عفیف نعیمی» قرار داشتند.
پس از گذشت دو ماه و نیم، این سه فرد همچنان بلاتکلیف و بدون اتهام مشخص در بازداشت بهسر میبرند.
در تاریخ جمهوری اسلامی اتفاق افتاده که قوهقضاییه در هنگام وقوع اعتراضات عمومی، افرادی را که پیش از بروز آن واقعه در زندان بودند، متهم کرده است. به همین دلیل، دور از ذهن نیست که مراد وزارت اطلاعات از دستگیری سه تن از سران بهایی، این زندانیان بهایی باشد. پیشتر، این سه شهروند بهایی در طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۷، به مدت ده سال زندانی بودند.
اما هویت دو فردی هم که تحت عنوان تیم رسانهای بهایی دستگیر شدهاند، مشخص نیست. طبق بررسیهای انجام شده، گروه یا موسسهای تحت عنوان تیم رسانهای در هیچ کدام از جوامع بهایی دنیا وجود ندارد و این واژه ابتکار وزارت اطلاعات است تا به این بهانه، تعدادی از شهروندان بهایی را دستگیر کند.
تنها فرد در بین بازداشت شدگان که میتوانند به او اتهام خبررسانی از وضعیت بهاییان در ایران را نسبت بدهند، پیام ولی است. این شهروند بهایی در صفحات شخصی خویش در فضای مجازی اخبار آزار و اذیت بهاییان را منتشر میکرد.