خالد حیدری؛ خلبان اهل سنت و نخستین نظامی کشته شده جنگ

مریم محتشمی، شهروندخبرنگار: ایران را تمامی ایرانیان، فارغ از عقاید شخصی، دین یا مذهب‌شان ساخته‌اند. شهروندخبرنگاران «ایران‌وایر» در مجموعه‌ای، چهره‌های برجسته اقلیت‌های دینی و مذهبی را معرفی می‌کنند. شما هم اگر با شخصیت‌های برجسته اقلیت‌های دینی آشنایی دارید یا داستان زندگی و خدمات آن‌ها را می‌دانید، با ایمیل [email protected] تماس بگیرید و روایت خود را با ما در میان بگذارید.

***

«خالد حیدری»، خلبان «اف-۴ فانتوم۲» نیروی هوایی ارتش ایران که از او با عنوان نخستین نظامی کشته شده دوران جنگ یاد می‌شود، در سال ۱۳۲۹ در روستای «قلقله»، از توابع شهرستان مهاباد در خانواده کُرد اهل سنت متولد شد.

او علاقه خاصی به ادبیات و شعر داشت و در نقاشی سیاه قلم و خوش‌نویسی به حدی تبحر داشت که آثار ماندگاری از خود در این زمینه به یادگار گذاشته است.

خالد در سال ۱۳۵۰ برای گذراندن دوره سربازی، در نیروی هوایی ارتش مشغول به خدمت شد. پس از سپری کردن دوره خدمت سربازی، در آزمون ورودی دانشکده خلبانی نیروی هوایی شرکت کرد و با قبولی در این آزمون، به دانشکده خلبانی این نیرو رفت.

او در دوره یک ساله مقدماتی، خدمت در نیروی هوایی را با موفقیت به پایان رساند و برای دوره تکمیلی در خارج از کشور انتخاب و در سال ۱۳۵۳ به امریکا اعزام شد.

در همان مدت اقامت در امریکا، از فرصت ایجاد شده استفاده کرد و به تکمیل زبان انگلیسی خود پرداخت و موفق به اخذ لیسانس زبان شد.

در امریکا، پس از طی دوره‌های «تی۳۷»، «تی۳۸» و «اف۴» که ویژه خلبانان جت‌های جنگنده است، به ایران بازگشت و درجه ستوان دومی را  گرفت.

او شش ماه اول حضور در ایران را در پایگاه اول شکاری «مهرآباد» تهران مشغول به کار شد و سپس در سال ۱۳۵۶ به پایگاه سوم شکاری «شاهرخی» (پایگاه «نوژه» فعلی) انتقال یافت و پس از دو سال خدمت در این پایگاه و طی مراحل و مدارج لازم و موفقیت در آزمون‌های مربوطه، به اخذ درجه ستوان یکم نائل آمد.

در روز ۳۱ شهریور۱۳۵۹، خالد حیدری در مرخصی روزانه به سر می‌‎برد که بلافاصله پس از شروع جنگ ایران و عراق، در آخرین لحظات ساعت کاری اداری، خود را به عملیات پایگاه معرفی و آمادگی خود را برای انجام عملیات اعلام کرد.

او سرانجام در ساعت پنج عصر روز ۳۱ شهریور ۱۳۵۹، در عملیاتی معروف به «انتقام»، در حالی که به همراه تیم «آلفا-رد» از پایگاه سوم شکاری مامور بمباران پایگاه هوایی «کوت» در استان «میسان» عراق بود، هواپیمایش مورد اصابت یک فروند موشک «سام» قرار گرفت و به همراه کمکش، «محمد صالحی»، در رودخانه «دجله» سقوط کرد.

پس از گذشت ۳۲ سال، گروه اکتشاف جمهوری اسلامی اعلام کرد در یک عملیات اکتشاف در یک قبرستان در شهر کوت، پیکر خلبان‌های آلفا-رد پیدا شد و در آبان ۱۳۹۲ پیکرهای این دو خلبان به ایران بازگردانده شدند.

پیکر خالد حیدری به زادگاهش مهاباد انتقال یافت و در کنار تندیس هواپیمایش که در میدان ورودی این شهر نصب شده است، به خاک سپرده شد. در عملیات لایروبی رودخانه دجله نیز لاشه‌ متلاشی شده هواپیمای عملیات آلفا-رد را پیدا کردند.

فیلم سینمایی «آلفارد»، روایت زندگی و نحوه شهادت خالد حیدری و محمد صالحی است که توسط «هوشنگ میرزایی» به تصویر کشیده شده است.

خالد حیدری در بهار ۱۳۵۸ با «ویجنتی حمزه زاده افخم» ازدواج کرده بود و حاصل این ازدواج، یک فرزند دختر به نام «طلا» است.

اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اطلاعات منتشر شده در سایت آگاه شوید

دیگر خبرها

اخبار

شهدای بهایی جنگ ایران و عراق: سهیل روحانی

در دوران جنگ هشت‌ ساله ایران و عراق، هزاران شهروند بهایی مانند سایر هم‌وطنان‌ خود به جبهه رفتند و ده‌ها تن از آن‌ها کشته، مجروح یا اسیر شدند. جمهوری اسلامی تمایلی به نام بردن از آن‌ها در کنار سایر شهدای جنگ ندارد. «ایران‌وایر» در سلسله مطالبی به معرفی شهدای بهایی جنگ هشت‌ ساله می‌پردازد.

شما هم اگر شهدای بهایی را می‌شناسید و روایت دست‌‌اولی از زندگی آن‌ها دارید، با ایران‌وایر تماس بگیرید.

اخبار

پنهان‌کاری بزرگ رئیسی در دیدار با خانواده یک شهید مسیحی

روز ۳دی‌۱۴۰۰ «ابراهیم رئیسی» که در آستانه کریسمس به دیدار خانواده یک سرباز شهید مسیحی جنگ ایران و عراق رفته بود، گفت: «هر کسی که آماده باشد تا جانش را برای وطن، مردم و امنیت جامعه فدا کند؛ برای ملت ایران عزیز و محترم است. به همین دلیل شهدا مایه افتخار ایران و ایرانیان هستند.» این در حالی است که بیش از سه دهه پس از پایان جنگ، جمهوری اسلامی حاضر نشده که ده‌ها شهروند بهایی کشته‌شده در جبهه‌ها را شهید بنامد. همچنین، جانبازان و اسرای بهاییِ جنگ ایران و عراق نیز به رسمیت شناخته نمی‌شوند.

درباره ما

در این وبسایت اطلاعات مربوط به ادیان و مذاهب ایران گردآوری شده ودر درسترس شما قرار دارد. با مراجعه به فهرست و گزینه‌های سایت، به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد. 

© Copyright Off-Centre Productions 2021