کمیساریای عالی حقوقبشر سازمان ملل متحد در گزارشی که در دوم دی ۱۴۰۳ انتشار یافت، نسبت به وضعیت زنان بهایی در ایران هشدار داد. در این گزارش عنوان شده که دوسوم کل زندانیان بهایی را زنان بهایی تشکیل میدهند. کارشناسان مستقل حقوقبشر در این بیانیه عنوان کردهاند که زنان بهایی در ایران هم به عنوان زن و هم به عنوان شهروند بهایی با آزار و سرکوب مضاعف مواجه هستند.
با آنکه بیش از هشت بیانیه در ده ماه گذشته از سوی نهادهای بینالمللی از جمله پارلمان اروپا، کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل و کمیته حقیقتیاب در رابطه با سرکوب و آزار سیستماتیک شهروندان بهایی در ایران منتشر شده است، حکومت ایران بدون توجه به خواستهای جهانی به سرکوب و آزار بهاییان ادامه میدهد.
در ادامه به برخی موارد آزار و فشارهای حکومتی در دوهفته گذشته میپردازیم:
تفتیش و احضار شهروندان بهایی
آزار و اذیت شهروندان بهایی منحصر به بازداشت و صدور احکام قضایی علیه آنها نیست. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در ۴۵ سال گذشته بهطور مرتب و سیستماتیک منازل بهاییان را در شهرها و روستاها مورد تفتیش قرار دادهاند. هر چند در مقاطعی، بازرسیها کاهش یافت، ولی در سه سال گذشته بازرسی منازل بهاییان به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا کرده و منازل صدها تن از شهروندان بهایی در نقاط مختلف مورد هجوم و تفتیش از سوی ماموران قرار گرفته است.
کنترل مدام حکومت ایران موجب سلب آرامش و امنیت از خانوادههای بهایی شده است. بازرسیهای پیدرپی و سرزده منازل بهاییان در زمانها و نقاط مختلف کشور باعث شده تا بهاییان همیشه منتظر ورود ناگهانی نیروهای امنیتی به منازلشان باشند.
بنا به گفته یک شهروند بهایی، «هر صدای زنگ غیرمنتظرهای آرامش خانواده را در خانه بهم میریزد. همه دچار این واهمه میشوند که احتمالا ماموران جمهوری اسلامی پشت در هستند و میخواهند خانه را بازرسی کنند. بهاییان در ایران همیشه در حالت آمادهباش زندگی میکنند و منتظرند تا منازلشان مورد هجوم و تفتیش ماموران قرار گیرد.»
این فرد اینطور ادامه داد که پس از رفتن ماموران مشکلات بهاییان شروع میشود چون در هر تفتیش بهجز کتب مذهبی، کامپیوتر، موبایلها، عکسهای خانوادگی، مدارک شناسایی، اسناد مختلف ملکی، چک، پول و طلاهایی که هر کس در خانهاش دارد، ضبط میشوند. فرد باید مدت طولانی برای پس گرفتن آنها دوندگی کند و در آخر هم اکثر اقلام ضبطشده پس داده نمیشوند و به نفع دولت مصادره میشوند.
در دو هفته گذشته تفتیش منازل بهاییان در شهرهای مختلف به شدت ادامه داشت. در ادامه به این موارد اشاره میکنیم.
ماموران امنیتی در شهر یزد صبح پنجشنبه ۲۲آذر۱۴۰۳ ضمن ورود به منزل «ناطقه نعیمی» و «حسین تدریسی»، دو شهروند بهایی، پس از تفتیش، کتابهای دینی و لوازم الکترونیکی آنها را توقیف کردند.
همچنین غروب جمعه ۲۳آذر۱۴۰۳ ماموران امنیتی به منزل «امید یزدان»، شهروند دیگر بهایی در یزد هجوم بردند. این اقدام در زمانی صورت گرفت که آقای یزدان میزبان شماری از بهاییان دیگر بود.
بنا به گزارش، نیروهای امنیتی درب خانه را شکسته و پس از تفتیش منزل، شماری از کتب دینی و تلفنهای همراه آقای یزدان و پسرش را ضبط کردند. همچنین نیروهای امنیتی تلاش کردند تا تلفنهای همراه مهمانان را نیز ضبط کنند، اما آنها تلفنهای خود را در خانه گذاشته بودند که این امر واکنش خشونتآمیز نیروهای امنیتی را در پی داشت.
خبری دیگر از تفتیش منزل یک خانواده بهایی در کرمان حکایت دارد.
روز یکشنبه دوم دی۱۴۰۳، ساعت ۲ بعدازظهر، ۶ نفر از ماموران امنیتی با اظهار اینکه چند سوال دارند وارد منزل شده و با نشاندادن سریع حکم به نام «فرناز ابراهیمی» و «پیمانه پیمانی» (مادر و دختر خانواده) به تفتیش منزل پرداختند. در هنگام تفتیش به صاحبخانه اجازه حضور در محل در حال تفتیش ندادند.
ماموران پس از تفتیش منزل ۳ عدد گوشی موبایل را ضبط نمودند و به فرناز ابراهیمی و پیمانه پیمانی اخطار دادند که دو روز دیگر شما را احضار خواهیم کرد و در صورت عدم حضور، حکم جلب خواهیم گرفت.
سرویس خبری جامعه جهانی اطلاع داد: «هر کدام از بهاییان همدان که از سفرهای خارج از کشور بازمیگردند توسط مقامات محلی مورد بازجویی قرار میگیرند. در همین رابطه، اخیرا دو زن پس از بازگشت از ترکیه با توقیف گذرنامههایشان روبهرو شده و سپس برای بازجویی به دفتر اطلاعات همدان احضار شدند.»
این شرایط یادآور فقدان آزادی مذهبی و حقوق افراد برای سفرهای بینالمللی بدون ترس از عواقب آن است.
صدور احکام قضایی برای شهروندان بهایی
در دو هفته گذشته همچنان اخباری از صدور احکام قضایی برای شهروندان بهایی منتشر شد.
بولتن خبری جامعه جهانی بهایی از تایید حکم یک مادر و پسرش در شهر رشت خبر داد. این احکام پس از برگزاری دادگاه در غیاب متهمان و بدون حضور وکیل آنها صادر شده است. بنا به این خبر، «نازیلا خانیپور» به دو سال و یک روز حبس، پرداخت جریمه نقدی ۸۰ میلیون تومانی و پنج سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد. همچنین، «وصال هروی» به سه سال و شش ماه حبس، پرداخت جریمه نقدی ۸۰ میلیون تومانی و ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد.
در خبری دیگر، «سینا کمالی» و «درسا دهقانی»، دو شهروند بهایی ساکن شیراز به سه سال و شش ماه حبس محکوم شدند. بنا به گزارش بولتن خبری جامعه بهایی، این حکم شامل استفاده از پابندهای الکترونیکی است که به آنها اجازه حرکت محدود در محدوده شهر شیراز را میدهد.
پرونده این دو شهروند بهایی مربوط به بازداشت آنان در خرداد ۱۴۰۰ است.
وضعیت زندانیان بهایی
در روزهای گذشته «مهوش ثابت»، زندانی ۷۱ ساله بهایی که برای جراحی فوری قلب از زندان اوین به بیمارستان قلب رجایی منتقل شده بود، تحت عمل جراحی قرار گرفت. بنا به اطلاع، این شهروند بهایی قرار است پس از پایان دوره نقاهت برای گذراندن ۸ سال باقی مانده از حکم خود به زندان اوین بازگردانده شود.
جامعه جهانی بهایی با انتشار بیانیهای خواستار آزادی فوری مهوش ثابت شد.
«سیمین فهندژ» در این خصوص گفت: «خانم ثابت سالها با شرایط پرمخاطره سلامتی مواجه بوده و خدمات پزشکی مورد نیازش را دریافت نکرده است. حکومت به جای فراهم کردن مراقبتهای لازم، او را به سلول انفرادی انداخته و تحت بازجوییهای طولانی و سخت قرار داده است. خانم ثابت هرگز در وهله اول نباید زندانی میشد و هنگامی که در زندان با مشکلات جسمی مواجه شد باید فورا آزاد میشد. حکومت ایران اکنون باید با آزادی فوری او از زندان این وضعیت را جبران کند تا او بتواند در کنار خانوادهاش مراقبتهای لازم را دریافت کند.»
قابل ذکر است که مهوش ثابت به ده سال زندان محکوم است. او پیشتر هم ده سال را به اتهام اعتقاداتش در زندان گذرانده است.
«ارشیا بهینآیین» از جمله بهاییان بازداشت شده در هفتههای اخیر است. او در ۱۶آذر ۱۴۰۳، در یورش ماموران امنیتی به یک جمع مذهبی بهاییان در باغی در اطراف اصفهان، بدون ارایه حکم و با رفتاری خشونتآمیز بازداشت شد. این شهروند بهایی سه هفته ممنوع از تماس و ملاقات بوده است.