کیان ثابتی:
گزارش زیر، مروری بر موارد عمده سرکوبهای قضایی بهاییان در یک هفته اخیر در ایران است.
***
پس از ماهها تلاش و پیگیری مستمر، درخواست اعاده دادرسی پرونده جدید «پیام ولی»، شهروند بهایی محبوس در ندامتگاه مرکزی کرج در شعبه ۳۹ دیوان عالی رد شده است. آقای ولی هماکنون در حال گذراندن شش سال محکومیت در زندان است.
بنا به گزارش رسیده، در ماههای گذشته با پروندهسازی «حمزه کولیوند»، رییس حفاظت اطلاعات زندان مرکزی کرج، پرونده جدیدی برای پیام ولی بهاتهام «نشر اکاذیب از طریق پخش شدن فایلهای صوتی وی از رسانهها» تشکیل شد.
آقای ولی در این پرونده به یک سال زندان محکوم شده که حکم بدوی در دادگاه تجدیدنظر، به هشت ماه کاهش پیدا کرد. پیام ولی بارها در دوران بازجویی برای اعتراف اجباری تحت فشار قرار گرفت. این شهروند بهایی بهدلیل اطلاعرسانی از وضعیت خود در زندان، با اتهام جدید «نشر اکاذیب در فضای مجازی» روبهرو شده است.
او یکی از شهروندان بهایی است که در جریان اعتراضات مردمی سال ۱۴۰۱، در ۲مهر در محل کار خود در کرج بازداشت شد. دادگاه انقلاب کرج، پیام را بابت «اتهامات همکاری با دول متخاصم، اغوا و تحریک مردم از طریق اینستاگرام و تبلیغ علیه نظام» به شانزده سال زندان محکوم کرد. شعبه تجدیدنظر حکم بدوی را به ۹ سال و ۹ ماه کاهش داد که شش سال از حکم در مورد وی در حال اجرا است.
فشار اقتصادی با ایجاد منع خرید از بهاییان
جمهوری اسلامی در چند دهه گذشته به انحاء گوناگون، از اهرم فشار اقتصادی برای سرکوب و آزار بهاییان استفاده کرده است. اخراج از مشاغل دولتی و خصوصی، عدم صدور یا تمدید جواز کسب، پلمب اماکن کسب و مصادره اموال و منازل، شکلهایی از فشارهای اقتصادی بر بهاییان ایران در ۴۵ سال گذشته بوده است.
در آخرین خبر، افراد و شرکتها از خرید اجناس یک کارخانه متعلق به فردی بهایی منع شدهاند. در همین رابطه، «سینا یوسفی»، وکیل دادگستری در شبکه «ایکس» نوشت: «براساس اخبار رسیده، وزارت اطلاعات با احضار صاحبان فروشگاههای بزرگ در تبریز (و سایر شهرها) ازجمله هایپرمی، دیلی مارکت، اوجوز مارکت، بایرام، کوروش و …، آنها را از فروش محصولات شرکت رافونه بهدلیل بهایی بودن مالک آن شرکت، منع نموده است.
تفتیش منزل و بازجویی در بیرجند
در خبری دیگر، ساعت هفت صبح روز چهارشنبه۱۲مهر، ماموران وزارت اطلاعات به منزل «مهنوش مختاری»، شهروند بهایی ساکن بیرجند وارد شده و شروع به بازرسی محل کردند. ماموران پس از حدود یک ساعتونیم تفتیش و توقیف لپتاپ، تلفن همراه و کتابهای دعا، قصد بازداشت مهنوش را داشته، ولی چون او دارای کودک خردسال بود از بازداشت وی منصرف شده و همان روز به ستاد خبری اطلاعات بیرجند احضار میکنند.
مهنوش مختاری به ستاد خبری اطلاعات بیرجند مراجعه کرده و پس از چهار ساعت بازجویی، آزاد شده است.
بازگشت عطاالله ظفر به زندان
در روزهای گذشته «عطاالله ظفر»، شهروند ۸۰ ساله بهایی، پس از یک دوره شش ماهه توقف حکم، به زندان اوین بازگشت. احتمالا این دوره توقف حکم بهدلیل کهولت سن و وضعیت نامساعد جسمانی ناشی از بیماری قلبی و عروقی نامبرده بوده است. آقای ظفر در دوره زندان یک بار به بیمارستان منتقل و بستری شد.
قابل ذکر است عطاالله ظفر، «منصور امینی» و «ولیالله قدمیان»، سه شهروند بهایی هستند که در رابطه با آرامستان بهاییان تهران در اردیبهشت۱۴۰۲ در منازل شخصی خود در تهران بازداشت شدند.
در پی ممانعت بهشت زهرا از دفن اموات بهاییان در آرامستان متعلق به جامعه بهایی تهران، سه شهروند بهایی مذکور بازداشت شدند. بنا به اطلاع، این سه تن، خدمات مربوط به دفن اموات را بهطور داوطلبانه در گورستان بهاییان تهران انجام میدادند.
شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی «افشاری»، این سه شهروند بهایی را بهاتهام «عضویت در گروه غیرقانونی به هدف برهم زدن امنیت کشور»، هرکدام به پنج سال زندان محکوم کرد. قاضی دادگاه، بهایی بودن متهمان را مصداق عضویت در گروه غیرقانونی دانست.
حکم مذکور در دادگاه تجدیدنظر کاهش پیدا کرد و براساس رای صادره، امینی به سه سال و ظفر و قدمیان، هرکدام به دو سال زندان محکوم شدند.
محرومیت از درمان و رسیدگی پزشکی در زندان
ولیالله قدمیان بیش از هفده ماه است که در زندان اوین به سر میبرد. این شهروند بهایی بهاتهام عضویت در جامعه بهایی به دو سال زندان محکوم است.
این شهروند ۶۷ ساله در طول مدت زندان بهطور دائم علایم سرماخوردگی و تب و لرز داشته، ولی بهداری زندان به تجویز تعداد کمی آنتیبیوتیک بسنده میکند. در دو ماه گذشته، شرایط جسمانی او بدتر شده و آنتیبیوتیک جواب نمیدهد پس با نظر دکتر، بیماریهای عفونی زندان آزمایش و عکس ریه از او میگیرند و مشخص میشود ریه دچار مشکل است و نیاز به درمان فوری دارد.
در روزهای گذشته، آقای قدمیان به بیمارستان اعزام شده، ولی بدون بررسی کامل پزشکی به زندان بازگردانده شده است. تقاضای مرخصی هم از طرف ضابط پرونده رد شده است. فردی نزدیک به خانواده قدمیان در توضیح مطلب بالا گفته است: «چند روز قبل خانواده قدمیان با تلفن او متوجه میشوند که آقای قدمیان بهصورت اورژانسی و باتوجه به آزمایش خون و عکس ریه که در زندان گرفته شده، باید سریعا به بیمارستان منتقل و بستری شود، اما آن روز بهدلیل نبودن سرباز، اعزام انجام نمیشود.»
بنا به اظهار این فرد، روز بعد قدمیان را به بیمارستان میآورند، اما بهدلیل ناواردی فرد اعزامکننده، دکتر متخصص داخلی بهجای پزشک متخصص ریه قدمیان را میبیند و دستور اسکن ریه اورژانسی و بستری شدن میدهد، اما مامور بدرقه میگوید چون در برگه زندان دستور اسکن ریه نوشته نشده، باید دوباره به زندان برگردند و دستور بگیرند.
پس از پنج ساعت، ولیالله قدمیان را با دستبند و پابند مانند زندانیان خطرناک دوباره از زندان به بیمارستان برمیگردانند. از آنجایی که کد اسکن اورژانسی باطل شده و شیفت دکتر داخلی هم تمام شده، پس باید نسخه جدیدی برای اسکن میگرفتند. دو ساعتی طول میکشد تا سرانجام اسکن ریه انجام شود، ولی چون شب شده بوده و دکتر متخصص ریه هم در بیمارستان نبوده تا دستور بستری شدن بدهد، آقای قدمیان را به زندان برمیگردانند.
این فرد میگوید که فردای آن روز برای چندمین دفعه، ولیالله قدمیان را از زندان به بیمارستان منتقل میکنند. پزشک متخصص ریه دستور برونکوسکوپی ریه با بیهوشی میدهد، ولی چون دستور ویزیت دکتر متخصص قلب از زندان صادر نشده، بار دیگر این زندانی ۶۷ ساله را بدون هیچ بررسی پزشکی به زندان بازگردانده و روند درمان را به هفته آینده موکول میکنند.
وضعیت بازداشت شدگان بهایی
در هفته گذشته، دو تن از بازداشتشدگان هفتههای اخیر به نامهای «ناهید بهروزی» و «ایرج نورسته» از کرج و تبریز آزاد شدند. آزادی این دو درحالی صورت گرفت که حداقل پنج شهروند بهایی در شهرهای گرگان، شیراز، تبریز و ارومیه تحت بازداشت موقت قرار دارند.
یک زوج بهایی به نامهای «شاهین مودت» و همسرش، «سودابه مهدینژاد»، از ۲مهر در گرگان تحت بازجویی و بازداشت هستند. همزمان با بازداشت دو فرد مذکور، جامعه جهانی بهایی اعلام کرد که یک شهروند بهایی به نام «پیمان اشراقی» در حال گذراندن محکومیت سه ماهه در زندان گرگان است.
بنا به اطلاع، «شادی شهیدزاده» پس از پایان محکومیت هجده ماهه از زندان اوین آزاد شد. خانم شهیدزاده در پی پیگیری عدم ترخیص پیکر مادربزرگش از سردخانه بهشت زهرا بازداشت و بهاتهام عضویت در جامعه بهایی محکوم شد.