خطر اجرای حکم اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی
سازمان حقوق بشر ایران، روز جمعه ششم مهر ۱۴۰۳ درباره خطر اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی هشدار داد و از جامعه جهانی خواست برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام این شهروند تلاش کنند.
کیان ثابتی:
جمهوری اسلامی در ۴۵ سال گذشته بهطور سیستماتیک و مداوم، شهروندان بهایی را تحت آزارواذیت قرار داده است. هزاران تن از پیروان آیین بهایی در چند دهه گذشته احضار و بازداشت شدهاند؛ روند دستگیری بهاییان تا امروز ادامه داشته است. یکی از آخرین شهروندان بهایی بازداشت شده، «ناهید بهروزی فروهری» است. این شهروند ۶۲ ساله بهایی ۵۲ روز است که بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرد، بدون آنکه مسوولان مربوطه پاسخ روشنی در مورد وضعیت پرونده او به خانواده بدهند.
***
یکی از دوستان خانم بهروزی میگوید: «ناهید را حدود ساعت ده و نیم صبح روز دوشنبه۸مرداد در خیابان دستگیر کردند. او آن روز پیاده برای دیدن یکی از دوستانش میرفته که ناگهان توسط چهار مرد و یک زن در خیابان محاصره و دستگیر میشود. ماموران بدون حکم و با رفتاری توهینآمیز او را سوار ماشین میکنند.»
این فرد اظهار میدارد که ماموران ناهید را طوری بازداشت میکنند، انگار در حال دستگیری یک مجرم خطرناک هستند. ناهید بهروزی یک شهروند عادی است. او و خانواده او یک زندگی ساده مانند اکثر ایرانیان دارند. تنها جرم او در جمهوری اسلامی، بهایی بودن او و خانواده او است. ناهید و همسرش را چهل سال پیش بهخاطر اعتقادشان از دانشگاه اخراج کردند. پسر و دخترش هم با همین جرم از تحصیل در دانشگاههای ایران محروم شدهاند.
این فرد در ادامه گفت که ناهید در حال گفتوگو تلفنی با همسرش بوده که ماموران او را دستگیر میکنند. یکی از ماموران موبایل او را گرفته و مکالمه را قطع میکند؛ هرچه ناهید درخواست میکند تا اجازه دهند وضعیت را به همسرش اطلاع دهد، ماموران نمیپذیرند.
ماموران همراه خانم بهروزی به محل زندگی او میروند. منزل ناهید و همسرش، آقای فروهری در شهرک بنفشه کرج واقع است. ظاهرا ماموران از قبل ریموتهای در پارکینگ را کپی کرده بودند، زیرا در پارکینگ را باز کرده و با دو ماشین وارد ساختمان میشوند، سپس با برداشتن کلیدهای منزل از کیف ناهید، بدون حضور او یا یکی از اعضای خانواده وارد منزل ایشان شده و شروع به بازرسی محل میکنند.
ماموران منزل را کاملا تفتیش و بهم میریزند. آنان بهجز کتب و تصاویر مربوط به آیین بهایی، آیپد، تعدادی سی دی و فلش مموری، کلیه اسناد و مدارک مالی، ملکی، کارتهای بانکی و حتی برخی از مدارک پزشکی را ضبط میکنند.
بنا به گفته دوست خانواده فروهری، ماموران پیش از خروج از منزل حافظه دوربینهای مداربسته ساختمان را از مدیر ساختمان میگیرند و سپس همراه ناهید بهروزی، از محل خارج میشوند.
ناهید بهروزی عصر روز دستگیری تماس تلفنی کوتاهی با خانواده داشته و سلامت خود را بدون اطلاع از نهاد بازداشتکننده و محل نگهداری، به خانواده خبر میدهد. این آخرین تماس او بوده تا اینکه ۱۷ روز بعد با پایان بازجوییها، به زندان کچویی منتقل میشود. خانواده او در طی این مدت هیچ اطلاعی از وضعیت سلامت، محل نگهداری و اتهام او نداشتند. آنان تنها یک بار بهطور اتفاقی ناهید را در راهروی دادسرای کرج میبینند.
یک منبع مطلع میگوید: «در مدتی که خانم بهروزی تحت بازجویی بود، از اداره اطلاعات با شمارههای دفترچه تلفن گوشی او تماس گرفته و هر روز چند تن را به اداره اطلاعات احضار میکردند. تعداد زیادی از آشنایان مسلمان و بهایی خانم بهروزی در این مدت، مورد سوال و جواب قرار گرفتند.»
ناهید بهروزی را پس از ۱۷ روز به بند مالی در زندان کچویی منتقل میکنند.
همان روز انتقال خانم بهروزی به زندان، برای او قرار وثیقه معادل یک میلیارد و ۲۰۰ هزار تومان صادر میشود. فردای آن روز وقتی خانواده برای تودیع وثیقه مراجعه میکنند، با اینکه قرار وثیقه در پرونده ثبت شده، بهدلایل نامعلوم از پذیرش وثیقه خودداری میکنند.
این دومین مرتبه بوده که قرار وثیقه برای آزادی موقت ناهید بهروزی صادر شده که پس از تامین سند توسط خانواده او، دادسرا از پذیرش وثیقه خودداری کرده است. پیشتر بازپرس در روز سوم بازداشت ناهید در اداره اطلاعات قرار وثیقه صادر میکند، که بهدلایل نامشخص سند پذیرفته نمیشود.
بیشترین نگرانی خانواده ناهید به خطر افتادن سلامتی او در زندان است. ناهید دچار آسم شدید است و چربی خون دارد، همچنین به دست و پا درد مبتلا است. این مشکلات جسمانی موجب شده تا او روزانه چندین نوع دارو مصرف کند.
فرد نزدیک به خانواده فروهری گفت: «هفته اول دستگیری، خانواده ناهید هرچه تلاش کردند تا داروها را به دست او برسانند، هیچ نهادی قبول نکرد. سرانجام به آنان گفتند تا داروها را به زندان رجایی شهر تحویل دهند. چند روز بعد وقتی آنها ناهید خانم را در دادسرا دیدند، جا خوردند. ناهید خانم خمیده، بیحال و بیرمق بود و مرتب سرفه میکرده است. او گفته که داروهایش را ندادهاند.»
سرانجام با پیگیریهای خانواده، اسپری آسم و بعضی داروهای ناهید در بازداشتگاه اداره اطلاعات به دست او میرسد.
این فرد میگوید که «وضعیت سلامت ناهید بهروزی در زندان هم مساعد نیست. او در اتاقی نگه داشته شده که حدود سی زندانی عادی در آن محبوس هستند و هیچ پنجرهای به بیرون ندارد تا بتواند هوای تازه استشمام کند. خانم بهروزی هم آسم دارد و هم آلرژی. غذای زندان هم پر از ادویه است، به همین خاطر وضعیت گوارش و تنفس او دچار مشکل شده است.»
به گفته این فرد مطلع، درحالحاضر ناهید بهروزی از نظر دارویی مشکل خاصی ندارد. او داروهایش را در زندان مصرف میکند. البته در ابتدا اسپری تاریخ گذشته به او دادهاند که با پیگیری خانواده و تایید نسخه پزشک متخصص توسط بهداری زندان، اسپری جدید و داروهای لازم را جایگزین کردهاند.
با گذشت بیش از پنجاه روز از بازداشت ناهید بهروزی، این شهروند ۶۲ ساله بهایی، کماکان بلاتکلیف تحت بازداشت موقت در زندان کچویی قرار دارد. براساس آخرین اطلاعات، قرار بازداشت او بهمدت یک ماه، تا ۱۵مهر۱۴۰۳ تمدید شده، درحالیکه بازجویی او بیش از یک ماه است به پایان رسیده و خانم بهروزی در زندان کچویی فردیس کرج به سر میبرد.
در طی این مدت با تایید معاون دادستان برای سومین مرتبه قرار وثیقه تعیین شده، که با مخالفت بازپرس پرونده لغو شد.
اتهام مطرح شده علیه ناهید بهروزی، ترویج آیین بهایی ذکر شده است. از دلایل یا مصادیق اتهام نسبتداده شده به خانم بهروزی اطلاعی وجود ندارد.
سازمان حقوق بشر ایران، روز جمعه ششم مهر ۱۴۰۳ درباره خطر اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی هشدار داد و از جامعه جهانی خواست برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام این شهروند تلاش کنند.
ماموران وزارت اطلاعات در گرگان یک زوج بهایی را پس از تفتیش گوشی تلفن همراه و وسایل الکترونیکی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.