خطر اجرای حکم اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی
سازمان حقوق بشر ایران، روز جمعه ششم مهر ۱۴۰۳ درباره خطر اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی هشدار داد و از جامعه جهانی خواست برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام این شهروند تلاش کنند.
کیان ثابتی:
آزار و فشار مداوم و سیستماتیک حکومت ایران علیه شهروندان بهایی در شهریور ماه ادامه داشته است. هر چند از تعداد بازداشت شدگان در هفتههای اخیر کاسته شده است ولی حاکمیت با استفاده از روشهای دیگر برای اِعمال فشار و ایجاد محدودیت بر هموطنان بهاییان ادامه میدهد.
در گزارش زیر به برخی از موارد نقض حقوق شهروندان بهایی در دو هفته اخیر اشاره میکنیم.
***
بولتن خبری «جامعه جهانی بهایی» اعلام کرد دو شهروند بهایی به نامهای «سامان خدایاری» و «کوروش بیاتی» به دلیل اعتقادات دینی، در معرض از دست دادن زمینهای خود در همدان هستند.
بنا بر این گزارش، دادگاهی در همدان برای دو شهروند بهایی فوق پرونده قضایی تشکیل داده است. شاکی، یکی از بستگان دور مسلمان این دو شهروند است که مدعی شده طبق قوانین ایران، فقط ورثه مسلمان حق ارث بردن اموال را دارند.
بر اساس قانون، خویشان غیرمسلمان به عنوان وراث بدون حقوق مالکیت طبقه بندی میشوند و از حق ارث محروم هستند.
پرونده مزبور به دلیل ماهیت حساس آن، مورد توجه وزارت اطلاعات قرار گرفته است.
قابل ذکر است که بر اساس ماده ۸۸۱ مکرر «قانون مدنی» کشور، اگر شخصی غیرمسلمان فوت کند و وارث او متعدد بوده و برخی از این وراث مسلمان و برخی دیگر غیر مسلمان باشند، صرفا وراث مسلمان بر اساس طبقات و درجات ارث، ارث خواهند برد؛ حتی اگر وراث غیرمسلمان نزدیکتر به متوفی باشند.
اقلیتهای دینی رسمی کشور، یعنی پیروان آیینهای مسیحی، زرتشتی و کلیمی بر اساس بخشنامه قوه قضایی کشور در آبان ۱۴۰۱ از شمول ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی خارج شدند.
این بخشنامه بر این نکته تاکید دارد که پیروان آیین بهایی در ایران از یکی دیگر از حقوق شهروندی، یعنی حق ارث محروم هستند.
صدور احکام قضایی و بلاتکلیف گذاشتن بهاییان برای مراحل بعدی دادرسی یا اجرا، از جمله ترفندهای جمهوری اسلامی برای تحت فشار و آزار قرار دادن این اقلیت دینی در ۴۵ سال گذشته بوده است. در دو هفته گذشته، برخی شهروندان بهایی با این روش مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند.
«شیوا کاشانینژاد» (سمیعیان) و «مژگان صمیمی» دو تن از شهروندان بهایی هستند که با حکم قاضی «مهدی راسخی»، ریاست شعبه سه دادگاه انقلاب رشت، به زندان، پرداخت جریمه نقدی و محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شدهاند.
بنا بر رای صادره، این دو شهروند بهایی به اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغ امور مرتبط با آیین بهایی»، هر یک به تحمل دو سال و یک روز حبس تعزیری، پرداخت ۸۰ میلیون و ۱۰ هزار تومان و محرومیت از حقوق اجتماعی به مدت پنج سال و یک روز محکوم شدهاند.
این دو زن بهایی در تیرماه سال ۱۴۰۲ توسط ماموران اداره اطلاعات رشت بازداشت شدند که پس از مدتی، با تودیع قرار وثیقه آزادش کردند.
حکم صادره مربوط به پرونده دستگیری آنها در سال گذشته است.
در خبری دیگر، حکم برائت «فاران ثنایی» و «شایان ثنائی»، دو برادر بهایی ساکن بجنورد پس از تجویز اعاده دادرسی دیوان عالی صادر شد.
پیشتر، دادگاه انقلاب بجنورد در دی ماه ۱۴۰۲ این دو شهروند بهایی را هر کدام به اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام» به دو سال زندان و ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرده بود.
دادگاه بدوی، «شعله شهیدی»، مادر این دو جوان بهایی را نیز محکوم به پرداخت ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی کرده بود که با تخفیف، ملزم به پرداخت ۳۲ میلیون تومان جریمه است.
همچنین ۱۰ زن بهایی ساکن اصفهان که با صدور کیفرخواست قرار مجرمیت آنان در شعبه ۱۸ بازپرسی دادسرای اصفهان در ماه مرداد صادر شده بود، با دریافت ابلاغیهای در تاریخ ۱۹شهریور، برای پاسخ به اتهامات انتسابی برای دوم مهر ۱۴۰۳ به دادسرای انقلاب اصفهان احضار شدند.
فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع اسلام از طریق ترویج و آموزش عقاید بهایی از جمله اتهامات منتسب به این ۱۰ شهروند است.
«ندا بدخش»، «آرزو سبحانیان»، «یگانه روح بخش»، «مژگان شاهرضایی»، «پرستو حکیم»، «یگانه آگاهی»، «بهاره لطفی»، «شانا شوقیفر»، «نگین خادمی» و «ندا عمادی» اسامی این ۱۰ زن بهایی هستند.
همزمان با خیزش مردمی سال ۱۴۰۱، فشار سیستماتیک نهادهای امنیتی بر شهروندان بهایی افزایش یافت. گزارشها نشان میدهند که در دو سال گذشته صدها بهایی دستگیر، زندانی یا محاکمه شدهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
تعدادی از شهروندان بهایی در وضعیت بلاتکلیف نگه داشته شدهاند؛ از جمله «ناهید بهروزی» (فروهری)، شهروند ساکن فردیس کرج. او بیش از ۴۵ روز است که بلاتکلیف تحت بازداشت قرار دارد.
همزمان با تشدید بیماری ناهید بهروزی در زندان، او روز پنجشنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۳ با دریافت نامهای در زندان «کچویی»، از تمدید قرار بازداشت خود تا یک ماه دیگر مطلع شد.
«مژگان سلمانزاده» یکی دیگر از بهاییان بازداشت شده در ماههای اخیر است. از بازداشت این شهروند بیش از ۷۰ روز میگذرد و او کماکان بلاتکلیف در زندان ارومیه نگه داشته شده است. قرار بازداشت سلمانزاده تا ۲۰مهر تمدید شده و ابلاغیه دفاع آخرش در زندان به او رسیده است.
سلمانزاده محقق حوزه روانشناسی فیزیولوژیک است که پس از درگذشت پدر و مادرش، برای تجدید روحیه به ماکو سفر کرده بود اما پس از چند روز به دلایل نامشخص بازداشت شد.
دو جوان بهایی ساکن کرمان به نامهای «مصباح دولت» و «متین فهندژ» نیز به ترتیب در تاریخهای ۱۴ و ۱۵ مرداد در محلهای کار خود توسط ماموران امنیتی بازداشت شدند. متین فهندژ روز پنجم شهریور آزاد شد ولی مصباح دولت همچنان با گذشت بیش از ۴۰ روز، در بازداشت موقت قرار دارد.
جدا از نامهای بالا، تعداد زیادی از پیروان آیین بهایی در زندانهای ایران در حال گذراندن محکومیت خود هستند. اسامی برخی از زندانیان بهایی عبارت است از:
«فریبا کمال آبادی»، «مهوش شهریاری» (ثابت)، «عفیف نعیمی»، «حامی بهادری»، «کیوان رحیمیان»، «منصور امینی»، «ولیالله قدمیان»، «عطاالله ظفر»، «پیام ولی»، «سامان استوار»، «رویا ملکوتی»، «آزیتا فروغی»، «نسیم ثابتی»، «کامیار حبیبی»، «اردشیر فنائیان» و «سپهر ضیائی».
سازمان حقوق بشر ایران، روز جمعه ششم مهر ۱۴۰۳ درباره خطر اعدام آروین قهرمانی، شهروند یهودی ایرانی هشدار داد و از جامعه جهانی خواست برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام این شهروند تلاش کنند.
ماموران وزارت اطلاعات در گرگان یک زوج بهایی را پس از تفتیش گوشی تلفن همراه و وسایل الکترونیکی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.