اتهام ۱۰ شهروند بهایی؛ برگزاری کلاس یوگا و نقاشی برای شهروندان افغان

پیروان آیین بهایی، از‌جمله اقلیت‌های دینی در ایران هستند که در دو سال گذشته با سرکوب شدید حکومتی روبه‌رو بوده‌اند؛ هرچند نقض حقوق شهروندی بهاییان در ۴۵ سال گذشته به‌طور سیستماتیک و مداوم وجود داشته است. در ادامه، به برخی از این موارد در مرداد۱۴۰۳ اشاره می‌کنیم.

کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل در گزارشی، به نقض فاحش حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی در ایران اشاره کرده و از تعداد بالای پرونده‌های قضایی و کیفری مرتبط با اقلیت‌های قومی و مذهبی ابراز نگرانی کرده است. 

پیروان آیین بهایی، از‌جمله اقلیت‌های دینی در ایران هستند که در دو سال گذشته با سرکوب شدید حکومتی روبه‌رو بوده‌اند؛ هرچند نقض حقوق شهروندی بهاییان در ۴۵ سال گذشته به‌طور سیستماتیک و مداوم وجود داشته است. در ادامه، به برخی از این موارد در مرداد۱۴۰۳ اشاره می‌کنیم.

***

بازداشت‌شدگان بهایی در ماه مرداد

دستگیری‌های خودسرانه شهروندان بهایی همچون ماه‌های گذشته در ماه مرداد ادامه داشت.

«ناهید بهروزی (فروهری)»، نخستین بهایی بازداشت شده در مرداد است. او در روز دوشنبه ۸مرداد۱۴۰۳، توسط ماموران وزارت اطلاعات بدون حکم در خیابان دستگیر شد. ماموران منزل او را در شهرک بنفشه فردیس کرج بازرسی کرده و برخی وسایل شخصی، سند ملکی و طلاهای موجود در منزل را ضبط کردند.

طبق آخرین اطلاع، این شهروند ۶۲ ساله بهایی را در ۲۵مرداد از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان کچویی کرج منتقل کرده‌اند. از اتهامات مطرح شده  علیه این شهروند بهایی، تاکنون اطلاعی در دست نیست.

خانم بهروزی از بیماری آسم رنج می‌برد و وضعیت سلامت او در دوران بازداشت در اداره اطلاعات وخیم گزارش شد که همین موضوع، موجب نگرانی خانواده او شده است.

شهروند دیگری که در ماه مرداد بازداشت شد، یک موزیسین بهایی به نام «بهراد آذرگان» بود. بهراد در ۱۳مرداد۱۴۰۳ پس از احضار و معرفی خود به شعبه سوم بازپرسی دادسرای امنیت تهران بابت پاسخ به‌اتهام تبلیغ علیه نظام، موضوعات مواد ۵۰۰ و ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی، بازداشت شد.

این هنرمند بهایی پس از ۴۸ ساعت، با تودیع قرار وثیقه برابر یک و نیم میلیارد تومان آزاد شد.

بهراد آذرگان، بار دیگر در ۲۹مرداد در شعبه سوم دادسرای امنیت، حاضر و دستگیر شد. این بار، او با اتهام جدید «تبلیغ از طریق برگزاری کلاس موسیقی برای سنین مختلف» روبه‌رو شده و ده میلیارد ریال به مبلغ وثیقه او افزوده شد.

این هنرمند جوان پس از ۲۴ ساعت با تامین قرار وثیقه آزاد شد.

بازداشت شهروندان بهایی در ماه مرداد، منحصر به تهران و اطراف آن نبود. بنا به گزارش رسیده، دو جوان بهایی به نام‌های «مصباح دولت» و «متین فهندژ سعدی»، به ترتیب در تاریخ‌های ۱۴ و ۱۵مرداد۱۴۰۳ در محل کارهای خود دستگیر شدند. ماموران در روزهای بعد منزل پدری این دو تن را هم مورد بازرسی قرار داده و کتب مذهبی و برخی وسایل شخصی بازداشت‌شدگان را ضبط کردند.

این دو شهروند بهایی تا پایان مرداد، همچنان تحت بازداشت بودند.

احضار پی‌در‌پی شهروندان بهایی 

یکی از روش‌های متداول جمهوری اسلامی برای تحت فشار و کنترل قرار دادن جامعه بهایی ایران، احضارهای پی‌در‌پی شهروندان بهایی به نهادهای امنیتی و قضایی کشور است.

شعبه ۱۸ بازپرسی دادسرای انقلاب اصفهان با صدور کیفرخواست، قرار جلب به دادرسی (مجرمیت) ۱۰ زن بهایی ساکن اصفهان را صادر کرد. این شهروندان بهایی، بنا به ماده ۵۰۰ مکرر قانون مجازات اسلامی، به «فعالیت تبلیغی و آموزشی انحرافی مغایر با شرع اسلام از طریق ترویج و آموزش عقاید بهایی» متهم هستند.

وقتی به نظر مقام قضایی (بازپرس یا دادیار) عمل ارتکابی منتسب به متهم جرم محسوب شود، قرار جلب به دادرسی (مجرمیت) برای متهم صادر می‌شود. در پی صدور قرار مجرمیت، بازپرس پرونده متهم را برای اخذ تصمیم به دادگاه می‌فرستد.

«یگانه آگاهی، نگین خادمی، آرزو سبحانیان، یگانه روح‌بخش، شانا شوقی‌فر، مژگان شاهرضایی، ندا بدخش، بهاره لطفی، پرستو حکیم و ندا عمادی»، اسامی این ده شهروند زن بهایی است.

برگزاری کلاس‌های آموزشی زبان انگلیسی، نقاشی، موسیقی، یوگا و اردوهای طبیعت‌‌گردی برای خردسالان، نونهالان و نوجوانان ایرانی و اتباع کشور افغانستان، از مصادیق اتهام این ۱۰ زن عنوان شده است.

در خبری دیگر، شعبه یک دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی «ساداتی»، «یکتا فهندژ»، شهروند بهایی را، جهت دفاع از اتهامات انتسابی برای تاریخ ۸مرداد احضار کرد.

خانم فهندژ در ۲۷آذر۱۴۰۲ توسط ماموران اداره اطلاعات شیراز دستگیر شد. او پس از ۱۴۶ روز بلاتکلیفی، با تودیع قرار وثیقه از زندان عادل‌آباد شیراز آزاد شد.

ماموران منزل این شهروند بهایی را هم تفتیش کرده و به‌جز کتب مذهبی، تعدادی اسباب بازی و کتاب‌های نقاشی کودکان، چند قطعه طلا و نقره‌های منقش به نمادهای آیین بهایی را ضبط کردند. همچنین ماموران تعدادی از عکس‌های خانوادگی و سند منزل را پاره کرده و در گوشه‌ای دور از دید انداختند.

یکتا فهندژ پیش از دستگیری اخیر، سابقه چهار مرتبه بازداشت توسط ماموران وزارت اطلاعات در طی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ دارد. او در چهار پرونده قبلی، از اتهامات وارده تبرئه شده است.

محکومیت سه شهروند بهایی به زندان و محکومیت‌های دیگر

شعبه ۳۷ دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان در مرداد، حکم سه شهروند بهایی ساکن اصفهان به نام‌های «حمید منزوی»، «ارشیا روحانی» و «آرش نبوی» را، صادر کرد.

براساس رای صادره، هرکدام از این سه تن به دو سال زندان، ۲۴ میلیون تومان جریمه نقدی و دو سال ممنوعیت خروج از کشور و منع فعالیت در فضای مجازی محکوم شدند.

شعبه یک دادگاه انقلاب اصفهان به ریاست قاضی «توکلی»، هر‌کدام از این سه شهروند بهایی را بابت اتهامات تبلیغ علیه نظام، تبلیغ به نفع گروه‌ها و سازمان‌های مخالف جمهوری اسلامی، عضویت در گروه، جمعیت یا شبه‌جمعیت‌هایی در داخل کشور به قصد بر هم زدن امنیت کشور، به پنج سال زندان و ۵۰ میلیون تومان جریمه نقدی محکوم کرده بود.

اتهامات فوق، همه به اعتقادات قلبی این سه شهروند بهایی برمی‌گردد. در واقع، عضویت در جامعه بهایی مبنای صدور احکام زندان، جریمه و مجازات‌های تکمیلی برای این سه تن شده است.

آتش زدن آرامستان بهاییان اهواز

در ماه مرداد، گروهی در یک اقدام هماهنگ و از قبل برنامه‌ریزی شده، کلیه درختان و گیاهان آرامستان بهاییان اهواز را به آتش کشیدند، سپس تنه درختان را قطع کرده و از محل خارج کردند.

این اقدام درحالی صورت گرفت که این گورستان ۱۱۰ سال قدمت دارد و زمین این محل، متعلق به بهاییان است.

تخریب گورستان‌های بهاییان و بی‌حرمتی به اموات این اقلیت دینی، مسبوق‌به‌سابقه است. مصادره گورستان‌های بهاییان، تخریب و صاف کردن قبرها، بیرون آوردن اجساد از خاک، تحویل ندادن یا دفن بدون اجازه اموات و کثیف کردن قبرستان‌ها، ازجمله اقداماتی بوده که جمهوری اسلامی در سال‌های نخستین برای آزار‌و‌اذیت شهروندان بهایی به‌کار می‌برد.

جمهوری اسلامی در طی دو سال گذشته بار دیگر در راستای آزار‌و‌اذیت مذهبی بهاییان، از این روش استفاده کرده است. اشکال‌تراشی برای دفن اموات در گورستان بهاییان تهران و دفن متوفی بدون اطلاع در محل گورهای دسته‌جمعی خاوران و حمله به گورستان بهاییان سمنان، از‌جمله موارد اخیر بوده است.

ممانعت از تحصیل و تدریس 

بنا به گزارش جامعه جهانی بهایی، «گلسا میثاقی» و «نوشین فروغیان» که در یکی از موسسات آموزش موسیقی شهر قائم شهر به تدریس مشغول بودند، با نامه‌ای از سوی وزارت اطلاعات، از ادامه کار آنان در موسسه مزبور جلوگیری شد.

همچنین براساس اطلاع، دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال گذشته دوره‌ای تحت‌عنوان «عینک و اپتیک» برای بینایی‌سنجان برگزار کرده که در آن دوره تعدادی از بهاییان هم شرکت کرده و دوره را با موفقیت به پایان رساندند. اداره حراست دانشگاه بهشتی پس از اطلاع از حضور شهروندان بهایی در دوره مذکور، حکمی صادر کرده تا از ثبت‌نام و ورود بهاییان در دوره آتی ممانعت به عمل آید.

جمهوری اسلامی حتی تحصیل بهاییان در دوره‌های کوتاه‌مدت دانشگاهی را هم برنمی‌تابد و از شرکت بهاییان در این دوره‌ها ممانعت می‌کند.

شهروندان بهایی بیش از چهار دهه به‌خاطر اعتقادشان، از تحصیل در دانشگاه‌های ایران محروم شده‌اند.

اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی

خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از آخرین اطلاعات منتشر شده در سایت آگاه شوید

دیگر خبرها

اخبار

جشن انگور آشوریان در ارومیه؛ مقاومت اقلیت‌های مذهبی برای اجرای مناسک

یکی از مهم‌ترین جشن‌های مسیحیان، بزرگداشت عروج «مریم مقدسی است که در ایران از دیرباز با جشنی باستانی به نام «جشن انگور» پیوند خورده است. این که جشن انگور چیست و چرا به این عنوان نام‌گذاری شده، جای اختلاف نظر بسیاری از معتقدان به مسیح و مریم مقدس است. این جشن برای کاتولیک‌های جهان نه تنها روز بسیار مقدسی است بلکه اعلام رسمی آن توسط کلیسای کاتولیک-واتیکان آغازگر روند جدید این کلیسا در برخورد با مساله زن و به رسمیت شناختن جایگاه مستقل آن بوده است.

اخبار

اتهام ۱۰ شهروند بهایی؛ برگزاری کلاس یوگا و نقاشی برای شهروندان افغان

پیروان آیین بهایی، از‌جمله اقلیت‌های دینی در ایران هستند که در دو سال گذشته با سرکوب شدید حکومتی روبه‌رو بوده‌اند؛ هرچند نقض حقوق شهروندی بهاییان در ۴۵ سال گذشته به‌طور سیستماتیک و مداوم وجود داشته است. در ادامه، به برخی از این موارد در مرداد۱۴۰۳ اشاره می‌کنیم.

درباره ما

در این وبسایت اطلاعات مربوط به ادیان و مذاهب ایران گردآوری شده ودر درسترس شما قرار دارد. با مراجعه به فهرست و گزینه‌های سایت، به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد. 

© Copyright Off-Centre Productions 2021