«رُستُم وسکانیان»، معمار ایرانی ارمنیتبار و طراح ساختمان «باشگاه فرهنگی ورزشی آرارات» در سال ۱۳۱۱ خورشیدی درتبریز متولد شد.
او فرزند دوم «مِلیک وسکانیان» و «آراکس وسکانیان» بود. پدرش از عکاسان متبحر شهر به شمار میرفت که در مراسمهای رسمی سران لشکری و کشوری حاضر میشد.
خانواده وسکانیان زمانی که او شش سال داشت، به تهران رفتند و به خاطر جنگ جهانی دوم، رُستُم را در مدرسه «پروانه» ثبتنام کردند. او تا مقطع سوم ابتدایی در مدارس ایرانی تحصیل کرد. پس از پایان جنگ جهانی و بازگشایی دوباره مدارس ارمنیان در تهران، وسکانیان مابقی تحصیلات خود را تا مقطع راهنمایی در مدارس ارامنه ادامه داد و تحصیلات متوسطهاش را در رشته ریاضی در دبیرستان «البرز» ادامه داد که نقطه شروع فعالیتهای طراحی او به شمار میرفت.
وسکانیان پس از پایان دوران متوسطه، وارد دانشگاه هنرهای زیبا «دانشگاه تهران» شد و تا سال ۱۳۳۸ خورشیدی در رشته معماری این دانشکده ادامه تحصیل داد و با رتبه ممتاز فارغالتحصیل شد.
رُستُم پس از گرفتن بورس تحصیلی چهار ساله برای تحصیل در «دانشگاه بوزار» (Beaux Arts University) پاریس، به فرانسه رفت و در سال ۱۹۶۴ با درجه فوقلیسانس از آنجا فارغالتحصیل شد.
وسکانیان جوایزی نیز همچون بورس تحصیلی در «دانشگاه پاریس» و همچنین جایزه اول «Cite University» از دانشگاه پاریس را دریافت کرد و برنده مدال طلایی بینال تهران در سال ۱۳۳۶ خورشیدی شد.
او در عین حال در سال ۱۳۴۹ خورشیدی دیپلم فارغالتحصیلی معماری را از «دانشگاه گراتس-اتریش» Graz-Austria دریافت کرد و در تمام این سالها در کنار تحصیل و کار، به عنوان آرشیتکت به نقاشی نیز پرداخت و نمایشگاههایی برپا کرد.
وسکانیان در ۲۸ سالگی وارد «آتلیه زاوارونی» (معمار فرانسوی) شد و در سال ۱۹۶۲ میلادی، در مسابقه بینالمللی طراحی پاریس شرکت و رتبه نخست را کسب کرد. پس از بازگشت به تهران نیز به عنوان دستیار «هوشنگ سیحون» در دانشگاه تهران مشغول به کار شد.
او بین سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۳۴۷، مشاور وزارت عمران بود و تحت عنوان فرصت مطالعاتی، مدت شش ماه از کشور رفت. ابتدا مدت سه ماه در پنسیلوانیای امریکا بود و در آتلیه «لویی کان» به مطالعه تحقیق و انجام امور معماری مشغول بود. در ادامه، سه ماه دوم را در بریتانیا و فرانسه به مطالعه هنرهای زیبا پرداخت.
وسکانیان به مدت ۱۰ سال در دانشگاه تهران تدریس کرد و بین سالهای ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۹ میلادی که دانشگاهها تعطیل شدند، سمت مدیر گروه معماری دانشگاه تهران را برعهده داشت.
رستم وسکانیان در سال ۲۰۰۹ میلادی از دانشگاه دولتی معماری و ساختمان ایروان مدرک دکترای افتخاری خود را دریافت کرد.
از کارهای عمده معماری او میتوان به باشگاه فرهنگی و ورزشی آرارات در تهران با ظرفیت ۱۰ هزار نفر در سال ۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷، ساختمان زورخانه تهران در سال ۱۳۶۲، باشگاه اجتماعات ارامنه تهران در سال ۱۳۴۵، اجرا و طرح نمازخانه (ماتور) در باشگاه آرارات در سالهای ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۷ در تهران و تعمیر کلیسای «طاطاووس مقدس» (قره کلیسا) در آذربایجان (چالدران)، همچنین ساختمانهای خصوصی در ایران اشاره کرد.
او کلکسیونی از اشیای هنری و عتیقه با قدمتی برابر قرن دوازدهم هنر اسلامی به این سو جمعآوری کرده بود. اکثر این اشیا از افراد و مجموعهداران خصوصی خریداری شده بودند. یکی از علایق وسکانیان، سرمهدانهای تاریخی بود. بیش از دو هزار قلم از این اشیا طی مراسمی رسمی در سال ۲۰۱۱ به موزه تاریخ ایروان اهدا شدند.
او ۲۰ مرداد ۱۳۹۳ در امریکا چشم از جهان فروبست.