ارسلان کامکار

ایران را تمامی ایرانیان، فارغ از عقاید شخصی، دین یا مذهب‌ خود ساخته‌اند. خبرنگاران و شهروندخبرنگاران «ایران‌وایر» در مجموعه‌ای، چهره‌های برجسته اقلیت‌های دینی و مذهبی را معرفی می‌کنند. شما هم اگر با شخصیت‌های برجسته اقلیت‌های دینی آشنایی دارید یا داستان زندگی و خدمات آن‌ها را می‌دانید، با ایمیل [email protected] تماس بگیرید و روایت خود را با ما در میان بگذارید.
***

«ارسلان کامکار»، از اعضای گروه «کامکارها»، نوازنده «عود» و «ویولن» و آهنگ‌ساز ایرانی اهل سنت دوم دی ۱۳۳۹ در یک خانواده کُرد اهل موسیقی در سنندج متولد شد.

او مقدمات موسیقی را نزد پدرش، استاد «حسن کامکار» فراگرفت و در خردسالی در سنندج با گروه‌های مختلفی که توسط پدرش سرپرستی می‌شد، به اجرای کنسرت می‌پرداخت.

ارسلان کامکار پس از چندی به تهران رفت و در دانشکده هنرهای زیبای «دانشگاه تهران» فراگیری موسیقی را ادامه داد. اما تحصیل او در دانشگاه با انقلاب فرهنگی و تعطیلی دانشگاه‌ها هم‌زمان شد. او سپس به‌عنوان نوازنده ویولن، همکاری‌ خود را با ارکستر سمفونیک تهران پی گرفت که به گفته خودش، کم از دانشگاه نبود.

ارسلان بعد از ۱۰ سال حضور در ارکستر، شروع به آهنگ‌سازی کرد. اولین قطعه‌ای که آهنگ‌سازی کرد، به یاد «سیدعلی‌اصغر کردستانی» بود.

او علاوه بر ویولن، در نوازندگی عود نیز مهارت دارد. خودش در مورد یادگیری و نواختن عود گفته است: «وقتی به تهران رفتم، ویولن را به صورت کلاسیک ادامه دادم و وارد ارکستر سمفونیک شدم. در تهران بعد از چند سال، هم‌زمان عود را شروع کرده بودم چون آن زمان ارکستر فرهنگ و هنر سنندج عودنواز نداشت. چند نفری ویولن می‌نواختند، من بنابر ضرورت، عود به ‌دست گرفتم. احتیاج داشتم. چون ویولن آموخته بودم، فراگیری عود چندان سخت نبود و ظرف سه چهار ماه توانستم عودنوازی کنم و در ارکستر هم عود می‌نواختم. بعدها که گروه کامکارها از حدود ۲۸، ۲۹ سال پیش این‌گونه رسمیت یافت و چون اردشیر کمانچه داشت، من عود می‌نواختم.»

او در مورد نقش کامکارها در احیای ملودی‌های کردستان و اشاعه موسیقی کُردی گفته است: «ما موسیقی کُردی را به دیگر ایرانیان معرفی کردیم. الان وقتی در ایران از عبارتی با عنوان موسیقی محلی یا موسیقی مناطق صحبت می‌کنند، در درجه اول از موسیقی کُردی سخن می‌گویند. موسیقی کُردی از موسیقی همه مناطق، نمایان‌تر و شناخته‌ شده‌تر است. تاکید می‌کنم اگر حمل بر خودستایی نباشد، پیش از فعالیت کامکارها، این‌گونه شناخته‌ شده نبود.»

ارسلان کامکار سازنده موسیقی متن چندین فیلم بوده است. از مهم‌ترین آثار او در این زمینه می‌توان به موسیقی متن فیلم «مادر» به کارگردانی «علی حاتمی» و موسیقی متن فیلم «آوازهای سرزمین مادری‌ام» به کارگردانی «بهمن قبادی» اشاره کرد.

او هم‌چنین در زمینه موسیقی کودکان نیز، موسیقی متن تئاتر های سبز در سبز  شش جوجه کلاغ و روباه، کاراگاه ۲، بابابزرگ و ترب و موسیقی فیلم «تنبل قهرمان» (همه نمایش‌ها به کارگردانی «بهروز غریب‌پور» اجرا شده‌اند) را ساخته است.

ارسلان کامکار هم‌اکنون یکی از اعضای این گروه و مایستر ارکستر سمفونیک تهران است. اوهم‌چنین مایستر ارکستر فیلارمونیک کردستان نیز هست. در سال ۱۳۹۲ مدرک درجه یک هنری به او اعطا شد.

ارسلان کامکار در سال ۱۳۹۷ ارکستر «مانجین» که متشکل از هنرجویان آکادمی کامکارها است را تاسیس کرد و به عنوان رهبر ارکستر، اجراهای موفقی را با این ارکستر در «تالار وحدت» تجربه کرده است.

 

اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی

درباره ما

در این وبسایت اطلاعات مربوط به ادیان و مذاهب ایران گردآوری شده ودر درسترس شما قرار دارد. با مراجعه به فهرست و گزینه‌های سایت، به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد. 

© Copyright Off-Centre Productions 2021