آراز بارسقیان

لادن رحیمی، شهروندخبرنگار: ایران را تمامی ایرانیان، فارغ از عقاید شخصی، دین یا مذهب‌ خود ساخته‌اند. خبرنگاران و شهروندخبرنگاران «ایران‌وایر» در مجموعه‌ای، چهره‌های برجسته اقلیت‌های دینی و مذهبی را معرفی می‌کنند. شما هم اگر با شخصیت‌های برجسته اقلیت‌های دینی آشنایی دارید یا داستان زندگی و خدمات آن‌ها را می‌دانید، با ایمیل [email protected] تماس بگیرید و روایت خود را با ما در میان بگذارید.
***

«آراز بارسقیان»، نویسنده و مترجم ایرانی ارمنی‌تبار بهمن ۱۳۶۲ در تهران متولد شد. او در خانواده‌ای هنرمند به دنیا آمد و از سن ۱۸ سالگی با شرکت در کلاس‌های داستان‌نویسی «جمال میرصادقی»، به طور حرفه‌ای داستان‌نویسی را شروع کرد که حاصل آن، بردن جایزه ادبی «صادق هدایت» در اسفند ۱۳۸۵ بود. داستان‌های کوتاهی که او در طول سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۶ نگاشته است، در سال ۱۳۸۸ در کتابی تحت عنوان «باسگا» توسط نشر «افراز» منتشر شده‌اند. این مجموعه شامل هشت داستان کوتاه است.

آراز بارسقیان هم‌چنین در زمینه ترجمه ادبیات نمایشی فعالیت زیادی دارد و اولین کتابی که در این زمینه از او منتشر شد، ترجمه‌ای بود از نمایش‌نامه «دفتر یادداشت تریگورین»؛ برداشتی آزاد از «مرغ دریایی آنتوان چخوف»، نوشته «تنسی ویلیامز» که توسط نشر «قطره» در سال ۱۳۸۶ منتشر شد.

بارسقیان خودش در مورد نحوه شروع فعالیتش می‌گوید: «در واقع شروع کارم بین سال‌های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ بود که چون متن خوبی برای کار نداشتیم، من شروع کردم به کار ترجمه کردن.»

او نمایش‌نامهٔ مشهور «آگوست در اسیج کانتی»، نوشتهٔ «تریسی لتس» را نیز در سال ۱۳۸۷ منتشر کرد.

بارسقیان پس از آموزش در کلاس‌های داستان‌نویسی میرصادقی و بعد از بردن جایزهٔ صادق هدایت، اثری نیافرید تا این‌ که در سال ۱۳۸۷ با کارگاه‌های داستان‌نویسی «محمدحسن شهسواری» آشنا شد و در آن‌ جا داستان بلند «یک‌شنبه» را نگاشت که در سال ۱۳۸۹ توسط نشر «چشمه» منتشر شد.

رمان یک‌شنبه روایتی تلخ از فردی است که سعی می‌کند با جامعه ارتباط برقرار کند ولی در این موضوع تا حد زیادی ناموفق می‌ماند. اما رمان «دوشنبه» او که در سال ۱۳۹۲ منتشر شد، روایتی دگرگونه و داستانی کاملا متفاوت دارد.

در این رمان، بی‌ این‌ که نامی از قهرمان یک‌شنبه به میان آید، روایت یک روز از زندگی همان مرد را می‌خوانیم.

بارسقیان پنج سال بعد، در سال ۱۳۹۷ رمان «سه‌شنبه» را منتشر کرد که جریان سفر شخصیت اصلی داستان به شهرهای اصفهان، شیراز، اهواز، آبادان و بوشهر روایت می‌شود و به گفته نویسنده‌اش، تجربه شهر و سفر در کنار هم قرار گرفته‌اند.

بارسقیان تاکنون پنج نمایش‌نامه نوشته است که به صورت مشترک با غلامحسین دولت‌آبادی بوده‌اند. آن دو بعد از ۱۰ سال فعالیت و همکاری مشترک در تئاتر و به کمک هم‌دیگر اولین نمایشنامه‌ خود به نام «گام زدن بر یخ‌های نازک» (نشر «افراز»، ۱۳۹۱) را در سال ۱۳۹۰ نوشتند.

در سال ۱۳۹۳، او دوباره سراغ ترجمه رفت و نمایش‌نامه «قرمز»، نوشته «جان لوگان»، برنده جایزه «تونی»، بهترین نمایش‌نامه در سال ۲۰۱۰ را ترجمه و به صورت رایگان منتشر کرد.

رمان بعدی بارسقیان اثری است مشترک با غلامحسین دولت‌آبادی به نام «پل» که توسط نشر افراز در سال ۱۳۹۴ منتشر شد. این رمان هم مانند کار قبلی او، باز داستان یک روز از زندگی در شهر تهران است با ساختار و مفهومی شهری که می‌توان آن را انعکاسی از تهران در دورهٔ معاصر از نگاه مولفان آن به عنوان بخشی از جامعه دانست.

آراز بارسقیان در مورد نوشتن اثر مشترک توسط دو نفر می‌گوید: «چون کار دو نفره قبلی‌ ما (گام زدن بر یخ‌های نازک) به همراه غلامحسین دولت‌آبادی به موفقیت رسید، تصمیم گرفتیم این اثر را دو نفری بنویسیم.»

آراز بارسقیان، نویسنده و مترجم بیش از ده‌ها رمان و نمایش‌نامه است که  ششمین جایزه ادبیات نمایشی سال ۱۳۹۱ را نیز دریافت کرده است. اثر مشترک بارسقیان با دولت‌آبادی با نام گام زدن بر یخ‌های نازک، در سال ۱۳۹۲ در سی‌ویکمین دوره جایزه «کتاب سال» جمهوری اسلامی، در بخش تئاتر برگزیده شد.

این نمایش‌نامه علاوه بر این توانست در هفتمین دوره انتخاب آثار برتر ادبیات نمایش «کانون نمایش‌نامه‌ نویسان خانه تئاتر ایران»، جایزه اول بخش نمایش‌نامه‌نویسی را در همان سال به خودش اختصاص دهد.

اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی

درباره ما

در این وبسایت اطلاعات مربوط به ادیان و مذاهب ایران گردآوری شده ودر درسترس شما قرار دارد. با مراجعه به فهرست و گزینه‌های سایت، به این اطلاعات دسترسی پیدا خواهید کرد. 

© Copyright Off-Centre Productions 2021