«رزی ملکیونان»، بازیگر، نویسنده، کارگردان، پیانیست، مستندساز و فعال حقوق بشر آشوری روز ۱۳ تیر ۱۳۴۴ در تهران متولد شده است.
پدر او، «جورج ملکیونان»، یک وکیل برجسته بینالمللی به شمار میرفت که در تهران و ایالات متحده تحصیل کرده بود و تلاشهایش برای گرفتن صندلی نمایندگی برای آشوریان به عنوان اقلیت شناخته شده مذهبی در پارلمان ایران نتیجه دادند و آشوریان در مجلس ملی دارای نماینده شدند.
مادرش، «لیدا ملکیونان» با راهاندازی و ریاست «سازمان زنان آشوری»، به همان اندازه در به رسمیت شناختن زنان آشوری در ایران تاثیرگذار بود.
پدربزرگ رزی، روحانی «میرزا دیوید ملکیونان» نیز به مدت ۴۰ سال فرماندار «گوکتپه» در ارومیه بود.
رزی در سن چهار سالگی تحصیل در رشته پیانو را نزد «تانیا آچوت هاروتونیان» آغاز و در دوران نوجوانی شروع به ساخت موسیقی کلاسیک کرد. او در حالی که تحصیلات موسیقی خود را در هنرستان موسیقی تهران ادامه میداد، در بسیاری از مسابقات ملی پیانو شرکت کرد و صاحب مقام شد.
در سال ۱۹۷۲ (۱۳۵۰)، پس از پیروزی در یک مسابقه ملی پیانو در ایران، از سوی «فرح پهلوی» برای اجرا در یک رژه فرماندهی دعوت شد. او بعد از آن به دنبال تحصیل و تحقق آرزوهای خود، کشور را ترک کرد.
رزی ملک یونان پس از دریافت مدرک انگلیسی در «دانشگاه کمبریج»، در کنسرواتوار موسیقی سانفرانسیسکو حضور یافت و لیسانس و فوقلیسانس خود را در رشته موسیقی از «دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو» گرفت. همزمان، بازیگری را در تئاتر کنسرواتوار امریکا در سانفرانسیسکو و دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو دنبال کرد.
او در سال ۱۳۶۱ (۱۹۸۳)، در حالی که هنوز دانشجو بود، با بازی در سریال محبوب تلویزیونی «Dynasty» در امریکا، وارد تلویزیون شد. از آن زمان در سریالهای تلویزیونی، فیلم و تئاترهای متعددی نظیر Days of Our Lives»، «Chicago Hope»، «Beverly Hills 90210»، «The Young and the Restless»، «Star Trek: Deep Space Nine» و «General Hospital» نقش داشته و تاکنون در بیش از ۳۰ فیلم و سریال نقشآفرینی کرده است.
رزی ملکیونان در زمینه کارگردانی و نمایشنامهنویسی نیز فعالیت کرده و چند مستند تاریخی ساخته است. او تحقیق در زمینه اسناد تاریخی فیلمهای مستند را با یاری خواهر خود به سرانجام رسانده است.
رزی به زبانهای آشوری، فارسی و انگلیسی مسلط است. او کتابی به نام «The Crimson Field» نوشته که داستان این کتاب با موضوعِ نسلکشی آشوریها در سالهای ۱۹۱۴–۱۹۱۸ مرتبط است.
رزی ملکیونان در زمینه حقوق بشر نیز فعالیت میکند. او در مقابل کنگره ایالات متحده به دفاع از حقوق آشوریهای عراق پرداخت و توانست بودجهای برای یاری رساندن به آنها بگیرد.
این هنرمند طی فعالیتهای حقوق بشری برای دفاع از حقوق آشوریها و طرح چالشهایی که این اقلیت برای زندگی در ایران و عراق دارند، در جلسات مختلف رسمی در مجلس اعیان بریتانیا و همچنین فضاهای دانشگاهی متعدد نیز صحبت کرده است.
دریافت جایزه «نخل طلایی» از «جشنواره فیلم بورلی هیلز» در سال ۲۰۱۴ به همراه خواهرش «مونیکا» به عنوان بهترین فیلمنامه اقتباسی برای فیلمنامه «of The Crimson Field»، جایزه زن سال آشوری در بیست و ششمین «کنفرانس جهانی اتحاد جهانی آشوریان» در سال ۲۰۰۹ در استرالیا و جایزه زن سال آشوری از هیات مشاوران «فدراسیون ملی آشوریان امریکایی» در هفتاد و سومین «کنوانسیون سالانه آشوریان در شیکاگو» در سال ۲۰۰۶ از جمله موفقیتهای هنری رزی ملکیونان بودهاند.